Gastcollecties

Op deze webpagina vind je een overzicht van alle gastcollecties die tentoon worden gesteld tijdens de Open Europese Quilt Kampioenschappen 2016.

Noga Shraibman-Cohen - OEQC 2015

Israël Rahel Elran
Noorwegen Bente Vold Klausen
Nederland Ellen Siemer
Duitsland Annette Bamberger
Nederland Ans Schipper Vermeiren
Finland Tuula Mäkinen
Nederland Nel Wijnen
Amerika Gyleen Fitzgerald
Nederland Sylvia Kaptein
Ierland Mary Palmer
Engeland Susan Chapman
Meerdere landen Art Quilt Fusion
Nederland Hilde van Schaardenburg
Nederland Mirjam Pet-Jacobs
Nederland Henk van Kooten
Nederland Elly van Steenbeek
België Laura Kuyken
Nederland Lies Bos-Varkevisser
Duitsland Sabina Schröder
Duitsland Maria Reuter
Frankrijk Béatrice Bueche
Germany Claudia Scheja
Hungary Eszter Bornemisza
Nederland Jos Hermsen-Hoofd
Verschillende landen Winnaars OEQC 1997 – 2015
Nederland De Kantfabriek

Elke gastcollectie is tijdens de tentoonstelling persoonlijk aanwezig zodat je altijd met de textiel artiest kan praten en van gedachten kunt wisselen.

Klik op het pijltje links van de naam voor meer informatie over de gastcollectie.


Rahel Elran

Rahel is geboren in Israel en woont daar al haar hele leven. Als gepensioneerd directrice van een middelbare school startte ze haar kunstcarrière 10 jaar geleden.

Haar werk is abstract en modern. Ze gebruikt voornamelijk commerciële prints en hergebruikte stoffen. Ze is erg begaan met het milieu en wil verspilling dan ook graag voorkomen door materialen te gebruiken die er toch al zijn.

Als artieste wordt ze geïnspireerd door traditionele quiltpatronen aan de ene kant en wat ze om zich heen ziet aan de andere kant. In haar kunstwerken gebruikt ze zowel tradionele methodes als nieuwe en moderne artistieke moderne technologie. Rahels werk was al te zien op tentoonstellingen in Israel, Europa en Amerika.

Rahel ElranRahel Elran quilt

Bente Vold Klausen

Bente is geboren op 8 december 1952 in Fredrikstad, Noorwegen.

Ik richt me de laatste jaren steeds meer op de schilderkunst, waarbij de expressie belangrijker is dan de technieken. Ik denk soms dat ik moet proberen om alleen op canvas te schilderen, maar ik ben echt een textiel persoon en ik hou van het tastbare gevoel van zachte stoffen en de structuren die ik kan maken met quilten.

Mijn werkproces is experimenteel, ik maak maar zelden schetsen of plannen vooraf. Ik pak het liefst gewoon stoffen en verf en kies vervolgens de kleuren waar ik op dat moment zin in heb! Ik werk snel en laat vaak dingen aan het toeval over, maar ik ga alleen verder als ik hetgeen toevallig gebeurde ook mooi vind! Ik maak me zorgen om onze planeet en veel van mijn quilts gaan dan ook over thema’s als oorlog en vrede of het milieu.

bente vold klausenbente vold klausen quilt

Ellen Siemer

Altijd ben ik op zoek naar het nieuwe en ik wil niet maken wat al bestaat. Daarom experimenteer ik heel veel. Als ik iets helemaal heb uitgeprobeerd en doorgrond, word ik ongedurig en sla ik een andere weg in.

Ik gebruik allerlei soorten textiel, verf en bedruk deze zelf. Ook al zo’n wonderlijk proces! Kleur! Maakt van alles in mij los en is vaak de basis van een ontwerp.

Als ik begin weet ik vaak niet wat het zal worden. Het groeit, het gaat leven, soms ligt het een tijdje in een hoek en als het gaat roepen, ga ik weer verder op pad.

Ellen SiemerEllen Siemer quilt

Annette Bamberger

Ik ben altijd graag creatief bezig geweest met tekenen, schilderen en textiele werken. Na mijn studie architectuur gaf ik les in het beroepsonderwijs. Toen ik patchwork en quilten ontdekte, was ik meteen gefascineerd door de creatieve mogelijkheden van deze technieken. Vanaf het begin heb ik nooit gewerkt volgens vooraf bepaalde patronen of sjablonen. Ik heb altijd mijn eigen ideeën en ontwerpen verwerkt in quilts.

In mijn quilts verwerk ik emoties, ontmoetingen en ervaringen en werk ik toe naar religieuze onderwerpen. Al mijn werken hebben een stelling die ik meestal uitdruk met duidelijke vormen en kleuren. De meeste van mijn quilts zijn kleurrijk en weerspiegelen een positieve stemming. Ik naai en quilt met een naaimachine. Ik heb een sterke voorkeur voor vrijehand-quilten. Afhankelijk van het thema gebruik ik verschillende technieken, maar ik vermijd het gebruik van chemicaliën zoveel mogelijk.

Annette BambergerA.Bamberger quiltA.Bamberger_Tritonus

Ans Schipper Vermeiren

Ans is geboren op 12 maart 1936 te Woerden, Nederland. Als kind leerde ze breien van haar vader. Dat is ze blijven doen, tot ze in 1990 in contact kwam met patchwork en quilten. Ze volgde een beginnerscursus. Haar eerste bedsprei, een sampler, werd direct geëxposeerd tijdens de Expo in Den Haag. Haar eerste prijs was een aanmoedigingsprijs.

Al haar quilts zijn eigen ontwerpen en op één na allen met de hand gequilt. Meestal gebruikt ze traditionele patronen maar geeft er door haar kleurgebruik er een eigen gezicht aan. Haar favoriete patronen zijn o.a. Snail Trails, Storm at See, Kaleidoscoop en Sterren. Daar probeert ze met dezelfde mallen, bloemen, dieren, landschappen enz. te creëren.

In 25 jaar quilten heeft ze vele prijzen gewonnen waar onder tweemaal het Europees Kampioenschap in 1998 en 2012. Er is veel werk van haar gepubliceerd in Europese en Amerikaanse boeken en quilt tijdschriften. Ook zijn er werken uitgeleend aan musea, haar “Kimono Pleasure” werd onlangs een halfjaar getoond in het Texas Quiltmuseum Grance U.S.A. Ze won negen maal de publieksprijs, de laatste op het Europese Quilt Kampioenschap van 2015 die in het MECC te Maastricht werd gehouden.

Ans Schipper VermeirenBennelong-Point-2007-120-x-150-Ans-Schipper-VermeirenStokrozen--2011-164-x-144-Ans-Schipper-Best-of-Show-OEQC-2012

Tuula Mäkinen

Al van kinds af aan doorzocht ik op regenachtige dagen en donkere herfstavonden de afvalbak met restanten van mijn moeders naaiwerk, waarvan ik dan jurken en jassen voor mijn poppen van maakte.

Door mijn vorige hobby, het zoeken en schilderen van zijde, was ik al terechtgekomen in de wereld van stoffen kleuren voordat ik begon met quilten. In eerste instantie had ik nog niet in de gaten hoe waardevol deze vaardigheden zouden blijken tijdens het quilten.

Door stoffen op deze manier te verven krijg je een unieke laag met vele verschillende tinten en intensiteiten. Omdat je het eindresultaat nooit precies kan voorspellen zorgt dit altijd voor leuke verrassingen. Naast de kleuren zelf zorgen ook de structuur en 3D en andere effecten ervoor dat mijn werken interessant en gevarieerd blijven.

Ik begin meestal met een vrij eenvoudige quilt en ga dan met decoratieve elementen het thema erin verwerken. Ik houd van experimenteren en daardoor vind ik vaak nieuwe technieken uit die ik op vele manieren toepas.

Tuula MäkinenTuula Mäkinen - Fairy Land

Nel Wijnen

Ik heb me bij het maken van mijn quilts vaak laten inspireren door de thema’s van het OEQC. Maar ook door kleine dingen waar mijn oog op valt; waterdruppels op een blad, korstmossen op steen, een spiegeling in glas.

De laatste jaren werk ik steeds meer met grove steken en allerlei soorten garens waarmee ik textuur in mijn werk kan aanbrengen. De vrije manier van werken stimuleert mijn creativiteit en het zoeken naar nieuwe mogelijkheden in het werken met textiel.

Nel wijnenNel Wijnen quilt

Gyleen Fitzgerald

Gyleen Fitzgerald maakt quilts die kleur, patroon en textuur mengen tot een eigentijdse kijk op traditionele quilten. Ze demonstreert haar kracht als quiltster door diverse innovatieve technieken samen te voegen om visueel complexe quilts te vereenvoudigen. Ze deelt haar enthousiasme voor quilten door middel van interactieve lezingen en workshops. Als schrijver concentreert Gyleen zich op haiku poëzie, quilt project boeken, tijdschriftartikelen en kinderboeken.

Als fervent quilter won Gyleen al diverse onderscheidingen en ook als uitgever won ze gouden medailles voor “Quilts: Unfinished Stories with New Endings” en “Polygon Affair…So Easy You’ll Fall in Love”. Ze is het meest bekend om haar inspirerende “Trash naar Treasure Pineapple Quilts” en de Pineapple Tool die zij ontwikkeld heeft.

Gyleen was al eerder te zien bij The Quilt Show en Lifetime tv, waar zij haar eigentijdse kijk op het tradionele quilten promoot.

Voor Gyleen hebben dromen geen grenzen. Haar man Ray is haar stralende licht en quilten is haar passie; samen kleuren ze haar wereld in een heel bijzondere manier.

Gyleen is geboren in Philadelphia, maar heeft haar vormende jaren doorgebracht in Taiwan en Japan.

Bibliografie

Bricks, Cobblestones and Pebbles, FPI Publishing, herfst 2015
Polygon Affair…So Easy You’ll Fall in Love, FPI Publishing, 2013
Trash to Treasure Pineapple Quilts, FPI Publishing, 2010
Quilts: Unfinished Stories with New Endings, FPI Publishing, 2009
In the House, If Walls Could Talk, FPI Publishing, 2008
The Dream: A Magical Journey in Colourful Stitches, FPI Publishing, 2005.
Poetry and Patchwork, Co-Author, James W. Pryde, Jr, FPI Publishing, 2005

Angle Trim, Tools by Gyleen, 2015
Polygon3 Tool, Tools by Gyleen, 2015
Polygon2 Tool, Tools by Gyleen, 2012
Polygon Tool, Tools by Gyleen, 2011
Pineapple Tool, Tools by Gyleen, 2010

Gyleen X. Fitzgerald 1Gyleen X Fitzgerald - Bricks Cobblestone Postcard 1Gyleen X. Fitzgerald - Piccadilly Square Gyleen X FitzgeraldGyleen X. Fitzgerald - Square TurnGyleen X. Fitzgerald - Trio

Sylvia Kaptein

Als kind was ik altijd gefascineerd door kleuren en de natuur. Ik tekende wanneer ik maar kon en probeerde een manier te vinden om deze tekeningen om te zetten in kunst. Ik ontdekte stoffen en werd verliefd op de textuur, de prints en de eindeloze mogelijkheden om ze te gebruiken voor verschillende projecten.

In 1990 opende ik mijn handwerkwinkel, die meer dan 21 jaar gedraaid heeft. Ik ontwierp mijn eigen quilts, gaf les en merkte dat er vraag was naar een ‘andere’ manier van werken. Toen de Judy Niemeyer patronen in Nederland te bestellen waren, begon ik deze quilts te maken. Mijn klanten waren enthousiast.

Na het sluiten (wegens ziekte) van mijn winkel – eind 2011 – ging ik niet met pensioen – daar was ik nog te jong voor, maar ontwierp quilts voor mijn eigen patronenlijn, maakte landschapsquilts voor klanten en ontwierp wedstrijdquilts voor het OEQC, waar ik prijzen mee won.

Toen Ada Honders van Patchwork Promotions mij uitnodigde om met haar naar Montana, US te gaan om lessen te volgen bij Judy Niemeyer, om daarmee een Europees netwerk op te zetten, hoefde ik me geen moment te bedenken: JA dat doe ik! Dit was iets wat ik altijd graag had willen doen. We gingen een aantal keren naar Montana, maakten enorm veel quilts en behaalden ons certificaat voor CI (Cerfitied Instructor).

Nu bouwen we aan het Judy Niemeyer/Quiltworx netwerk in Europa, waar we les geven bij quiltwinkels en retreats en demo’s en workshops op shows. Quiltsters zijn heel enthousiast en schrijven zich graag in om zo’n prachtig project via workshops en Masterclasses te maken.

Al met al een geweldige nieuwe carrière, waarbij ik (wedstrijd)quilts ontwerp, enorm geniet van het lesgeven aan quiltsters en natuurlijk heel, heel veel quilts blijf maken!

www.sylviasartquilts.nl

Sylvia KapteinSylvia Kaptein - Glacierstar

Mary Palmer

Hoewel ik ben opgegroeid met veel quilts in mijn ouderlijk huis ben ik pas zelf begonnen met quilten toen ik eind jaren 80 verhuisde naar Ierland. Ik ben opgeleid in automotive design en de tekenvaardigheden die ik daarbij heb geleerd bleken erg nuttig bij het ontwerpen en maken van quilt patronen. In de loop der jaren heb ik me verder ontwikkeld en ben ik doorgegaan met het ontwerpen van nieuwe quilts en heb ik ook lesgegeven en in opdracht quilts gemaakt voor anderen.

Ik ben sterk beïnvloed door traditionele quilts en patronen. Sommige van mijn quilts zijn een hier een directe weerspiegeling van, maar veel van mijn andere quilts zijn meer eigentijdse in kleur en vorm. Ik probeer met kleuren, vormen en texturen de kijker naar mijn quilt toe te trekken om de details nader te bekijken. Ik speel ook graag met woorden en begrippen en word vaak geïnspireerd door architectonische vormen en de betoverende wiskundige structuren in natuur en muziek.

Mary-Palmer---Mary-at-machine2Mary Palmer - Web LilliburleroMary-Palmer---Web-lilliburlero-detail4Mary-Palmer--297-EditMary Palmer - Jeux D'eau

Susan Chapman

Susan vindt dat het selecteren, bedrukken, verven en stikken van stoffen haar helpt om haar kijk op de moderne samenleving te communiceren. Textiel is belangrijk in ons leven, vanaf de geboorte tot het moment van overlijden worden stoffen immers gebruikt om ons af te dekken en te beschermen.

Susan maakt graag tekeningen van mensen die elkaar ontmoeten om over de dagelijkse gebeurtenissen te praten. Ze maakt snelle schetsen als mensen samen lopen te kletsen en van elkaars gezelschap genieten, waarbij ze vooral interesse heeft in hun onderlinge relatie. Deze tekeningen gebruikt ze als basis om haar werken op te baseren.

Susan ChapmanSusan Chapman - City YouthSusan Chapman - Friendship detail

Art Quilt Fusion

Art Quilt Fusion presenteert met trots hun nieuwste tentoonstelling getiteld ‘Ambition’.

Art Quilt Fusion is een groep internationale kunstenaars gevestigd in en rond Europa. De groep heeft zich ten doel gesteld persoonlijke artistieke expressie te delen met een wereldwijd publiek met art quilts als medium. Alle leden zijn succesvol in hun eigen land en werken met veel plezier samen met collega’s buiten ieders eigen landsgrenzen. Er zijn momenteel tien leden uit België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Rusland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

De groep werd opgericht in 2011 en zij hebben gezamenlijk geëxposeerd in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Rusland. Toekomstige tentoonstellingen staan gepland voor Tsjechië, Denemarken, Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Deze tentoonstelling toont het individuele karakter van alle leden van deze groep, terwijl zij werken met een gekozen titel. Het woord ‘Ambition’ vertegenwoordigt de uitdaging om de beste artiest te worden die ze kunnen zijn. Art Quilt Fusion hoopt dat de toeschouwer geniet van het werk dat tijdens de Open Europese Quilt Kampioenschappen van 2016 wordt getoond.

www.artquiltfusion.eu

Grace Art Quilt FusionArt Quilt Fusion - Arlechino

Hilde van Schaardenburg

Textiel kunstenares, art coach & quilt jurylid

In 2002 ontdekte zij patchwork & quilting als een volkomen nieuw gebied van creatieve mogelijkheden. Alle eerdere ervaringen met muziek, schilderen en design kwamen bij elkaar in het werken met textiel. Ze gebruikt graag veel kleur naast verschillende materialen en technieken. Daarbij wordt zij geïnspireerd door de planeet aarde, de natuur, mensen en dieren in al hun schoonheid, diversiteit en rijkdom aan kleuren. De thema’s zijn een uitdrukking van levensvreugde.

Haar werk was te zien op vele nationale en internationale tentoonstellingen en wedstrijden, waar zij diverse prijzen heeft behaald.

www.hildevanschaardenburg.nl

Hilde van SchaardenburgHilde van Schaardenburg - Celestial Fireworks Hilde van Schaardenburg - Water

Mirjam Pet-Jacobs

Mirjam Pet-Jacobs wordt al meer dan 10 jaar beschouwd als één van meest innovatieve en belangrijkste textiel en multimedia kunstenaars in Europa. Sinds 2006 maakt ze deel uit van de internationale gerenommeerde groep Quilt Art.

Pet-Jacobs heeft verschillende internationale prijzen gewonnen. Haar werk wordt uitgenodigd door musea en is geselecteerd voor belangrijke textiel exposities in de hele wereld. Haar werk is afgebeeld in boeken, catalogi en tijdschriften, evenals in de Brockhaus Enzyklopädie Deutschland. Ze is de auteur van ‘Textile Adventures’, een werkboek in drie talen, door Bergtor Verlag, Duitsland.

Pet-Jacobs’ werk is opgenomen in de vaste collecties van de Textilsammlung Max Berk, Heidelberg, Duitsland, de Gallery of Szombathely, Hongarije, het International Quilt Study Center van de University of Nebraska, Lincoln, US. Aurifil SRL, Milaan, de Quilts Inc collection, VS, en in verschillende privé collecties in Europa en de VS.

Ik word geïntrigeerd door het mooie en het lelijke van de maatschappij. De interactie tussen mensen – van internet tot lichaamstaal – vertaal ik in sobere, soms realistisch abstracte gelaagde wandkleden, sculpturen en multimedia werken (video met textiel).

Het materiaal dat ik meestal gebruik, textiel, is zo gewoon dat we het als vanzelfsprekend beschouwen. Door zijn tactiliteit en herkenbaarheid heeft het het enorme vermogen iedereen te raken. Deze vorm van slow art maakt onze snelle en technisch georiënteerde wereld wat sensueler en persoonlijker.

Meer informatie op www.mirjampetjacobs.nl

Mirjam Pet JacobsMirjam Pet Jacobs quilt

Henk van Kooten

Na mijn werkzame leven als juwelier ben ik, om mijn dagen op te vullen, via verschillende hobby’s met het quilten begonnen in 1990. Na de basis cursus Quilten en verschillende workshops heeft mijn eerste Quilt, een sampler, op de Quilters Gilde tentoonstelling in Den Haag gehangen in 1991.

Ik werk meestal traditioneel met een eigen invulling, en al mijn quilts zijn met de hand gequilt. Daarna ben ik aan wedstrijden deel gaan nemen, wat geresulteerd heeft in Nationale en Internationale prijzen. Op de Europese kampioenschappen “Best of show” Mazzeltof en vervolgens de 1e, 2de en 3de prijzen, en 4 x de publieksprijs. Verder won in ik de volgende prijzen:

– In Antwerpen de 1e prijs, Thema Huis.
– In Houston (Amerika) de 1e prijs met “Free Life”

Naast Quilts heb ik ook 3 Kimono’s gemaakt, die de volgende prijzen wonnen:
– Kotomono Nr. 1 won de eerste prijs in Londen.
– Kotomono Nr. 3 won de 2de prijs op de O.E.Q.C. in Veldhoven.
– Kotomono nr. 2 won de publieksprijs van het Quilters gilde.

Naast het quilten heb ik cursussen gevolgd bij Collette Berends in het schilderen met stof. Langzamerhand heb ik een eigen stijl gevonden die een combinatie is van verschillende technieken, zoals het gebruik van applicaties en garens. Daarnaast geef ik lezingen met mijn Quilts door het land en exposeer ik in gallery’s, quiltswinkels en op tentoonstellingen.

henk van kootenhenk van kooten quilt

Elly van Steenbeek

Mijn werken bestaan voornamelijk uit textiel, gecombineerd met papier. Ik houd van de schoonheid van de weefsels, het zachte en plooibare, de mogelijkheden tot verwerken.

Collages hebben mijn voorkeur, kleine composities , met textiel en papier. De materialen zijn meestal hergebruikt, zelf geverfd en verweerd door roest. Voor mij een nieuwe uitdaging om de mogelijkheden te ontdekken van het verven en samenvoegen van deze materialen.

Mijn werk is meestal gerelateerd aan emoties, gebeurtenissen uit mijn leven, die vertaal ik op een eigen algemene en abstracte manier.

Meer over Elly is te vinden op www.ellyvansteenbeek.nl

Elly van SteenbeekElly van Steenbeek - Life Lines

Laura Kuyken

Hallo iedereen,

Ik ben Laura Kuyken uit Lommel (België) en ben 64 jaar. Van beroep was ik kapster, maar ik heb altijd veel en graag handwerk gedaan, breien met de hand en de machine en tevens ook veel haakwerk. Op een open deur dag ontdekte ik het patchwork en was erg geïnteresseerd. Ik besloot dan ook les te gaan volgen bij Lia Flemings.

Met de groep “Tafgezellen” komen we maandelijks samen en we leren nog steeds van elkaar. Ik was ook heel verrast toen ik in 2011 gebeld werd door Ada dat mijn quilt “best of show geworden” was. Ik vond dit een hele eer en een bekroning voor het geleverde werk aan deze quilt.

Het traditionele quilten geniet nog altijd mijn voorkeur. Al mijn ander quilts zijn dan ook allemaal hand gepatcht en gequilt. In België won ik ook al enkele prijzen. Bij dezen dank aan Lia en alle tafgezellen voor de steun en gezelligheid.

Ik hoop dat jullie mijn quilts weten te waarderen en tot ziens op het MECC in 2016.

Laura KuykenLaura Kuyken dans van de eenvoud

Lies Bos-Varkevisser

Ik ben geboren op 24 oktober 1954 in Dordrecht. Vanaf mijn kindertijd ben ik al aan het (kruissteek) borduren, haken en breien. Ik houd van stoffen en garens. In 1993, ik was 39 jaar, besloot ik me aan het patchen en quilten te wagen, aangezien me dit uitdagender en meer gevarieerd leek. Het komt er bij patchwork veel meer op aan zelf invulling te geven aan patronen en kleurgebruik. Het biedt mij veel meer mogelijkheden. Ik werk uitsluitend met dunne katoenen printstoffen. Ooit heb ik een uitstapje naar het gebruik van zijde gemaakt, maar hoewel ik dat qua uiterlijk een prachtig materiaal vind, vind ik het niet plezierig om mee te werken.

Vooral het kleurgebruik in quilts vind ik boeiend. Hierbij maak ik graag en veel gebruik van de kleurenwaaier van Joen Wolfrom. Maar ook de kleuren van mijn omgeving inspireren mij. De kleur kan een quilt maken of breken. De patronen zijn voor mij minder belangrijk, simpele vierkantjes zijn prima bruikbaar om kleur verlopen te maken. Hierbij werk ik planmatig, eerst pak ik de kleuren die ik wil gebruiken en zoek ik er een passend patroon bij (of ik teken dit zelf). Het gebeurt regelmatig dat ik alles weer terug leg omdat ik niet tevreden ben over de kleur. Pas als het plan in mijn hoofd helemaal klaar is en klopt met wat ik heb uitgezocht, ga ik met de uitvoering bezig. Soms worden elementen in een later stadium toegevoegd. Het naaien van ingewikkelde patchwork patronen vind ik minder interessant.

Ook applicatiewerk heeft mijn grote belangstelling. Mola, keltisch, glas in lood, baltimore. Een heerlijk ontspannen bezigheid.

Er zijn vier quilts van mij gepubliceerd in boeken van Joen Wolfrom, twee quilts in ‘Adventures in design’ en twee in ‘Color play, second edition’. Voor mij is dit een groot compliment van een fantastisch quilter als Joen Wolfrom.

Bekijk hier de website van Lies Bos-Varkevisser.

LiesLies Bos - CoolLies Bos - Momentopname

Sabina Schröder

In 1999 ontdekte ik patchwork en door diverse cursussen te volgen verkreeg ik diepgaande kennis over patchwork. Ik probeerde bijna elke techniek en inmiddels ken ik mijn favorieten: het log cabin blok en handquilten.

Log cabin geeft mij de gelegenheid om al mijn creativiteit te ontwikkelen vanwege de ongelooflijke veelzijdigheid ervan. Ik houd van grote quilts met een drie-dimensionale en grafische aanpak. Kleurovergangen zijn een extra uitdaging voor mij. Ik besefte voor het eerst dat dit mijn persoonlijke favorieten zijn toen ik mijn quilt “In de schaduw” maakte.

Als het om het traditionele log cabin patroon gaat, heb ik veel ideeën voor variaties zoals driehoek blokken en nog veel meer. Mijn boek “Alles Log Cabin?”, Bergtor Verlag, Duitsland, is gebaseerd op deze poel van ideeën. Het weerspiegelt mijn passie en het professionele niveau.

Door de ervaringen die ik over de jaren heb opgedaan, heb ik zeer veel waardering voor quilten met de hand. Om extra structuren te creëren quilt ik tegenwoordig bijna elke quilt die ik maak zeer uitgebreid met de hand.

In de loop der jaren werd ik lid van verschillende patchwork groepen. Sinds 2003 ben ik het vrijwillige hoofd van een patchworkgroep voor bejaarde mensen in mijn eigen stad Velbert-Langenberg.

Sabina SchröderLost DimesionShadowShadow detail

Maria Reuter

Maria is geboren in Eibenstock / Erzgebirge en woont tegenwoordig in Furstenfeldbruck, Beiern.

Zij kwam voor het eerst in contact met patchwork en quilten in traditionele stijl tijdens een lange reis met een camper in 1989/90 door de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

Toen ze terug was in Duitsland volgde ze workshops bij nationaal en internationaal vermaarde textiel kunstenaars om meer te leren over naaien en ontwerpopties. Begin jaren ’90 heeft ze patchwork kleding gemaakt van linnen en organiseerde ze modeshows met deelnemers uit het hele land.

Vanaf 1994 was haar werk regelmatig te zien tijdens tentoonstellingen in binnen- en buitenland, en de vele prijzen die de daarmee won vormden een goede stimulans voor het ontplooien van nieuwe projecten. Sinds 1998 is Maria docente en geeft ze verschillende workshops op aanvraag.

Maria heeft zich niet vastgelegd op een bepaalde techniek of richting. Daar vindt ze het spectrum van de textielkunst veel te groot en breed voor, dus ze wil liever alles proberen. Ze houdt van gedurfde, grafische ontwerpen in heldere kleuren, maar experimenteert ook heel veel met zwart en wit. Er zijn zoveel manieren om creatief te zijn!

Voor Maria is patchwork een welkome afwisseling. De inspiratie en vreugde die ze ervaart door het creëren van kleine kunstwerken met haar eigen handen blijft haar motiveren om haar passie na te streven.

maria-reuter

Beatrice Bueche

Ik ben een part-time textiel kunstenaar. Ik werk bij ‘Jardin des Papillons’ Hunawihr in de Elzas, Frankrijk. Mijn artistieke activiteit is constant. Mijn gedachten stoppen nooit met het verbeelden en creëren van nieuwe werken. Het zit verweven in mijn dagelijkse activiteiten.

Ik heb altijd een aantal projecten in mijn hoofd. Wanneer ik de tijd neem om in het atelier te werken stromen de stukken uit mijn handen… geleidelijk, intuïtief, tot ik de voldoening ervaar van een werkstuk dat compleet is. Ik houd van kleuren, rondingen, het gevoel van de stof. Mijn aanpak is als het creëren van een beeld. De stof en de naaimachine zijn mijn verf en penseel.

Reeds als kind vonden mijn handen de weg naar creativiteit. Knippen, lijmen, schilderen, ik hield ervan om alles te transformeren dat binnen mijn handbereik kwam. Als jonge moeder bleef ik thuis om voor mijn kinderen te zorgen. Ik naaide kleren voor mijn familie gedurende tien jaar. Ik schilderde graag op zijde, graveerde kristal, maakte sieraden en ik knipte kantwerkjes uit papier. Dit alles deed ik altijd met een niet te vervullen verlangen om te leren.

Toen ik het hedendaagse patchwork ontdekte, vond ik een manier om me uit te drukken die perfect is voor mij. Maar vanwege mijn werk en gebrek aan tijd, droeg ik altijd projecten bij me die ik moest laten liggen “voor later”. Ik heb geleerd dat de morgen niet van mij is en sindsdien heb ik het creëren van mijn textiel schilderijen geïntegreerd in mijn dagelijkse activiteiten.

Samen met mijn man run ik een prachtige bloementuin in de Elzas, waar honderden vlinders zwermen in vrijheid. Mijn benadering van kleur en beweging is veranderd door zo dicht bij de natuur te zijn. Het is ook een onuitputtelijke bron van creativiteit. Patchwork is mijn manier om mijn liefde voor het leven, mijn geloof, en mijn bereidheid om nooit op te geven, ongeacht de uitdagingen, te betuigen.

Beatrice BuecheWhy?

Claudia Scheja

In het midden van de jaren tachtig maakte ik mijn eerste stappen met een schaar en karton in de wereld van patchwork.
Tien jaar later had ik mijn eerste patchwork les met een buurtgenoot. Ik ontdekte een nieuwe fascinerende wereld.

Sinds die dag is het ontwerpen en naaien van quilts is een belangrijk onderdeel van mijn leven.
De volgende jaren verbeterde ik met ik mijn patchwork vaardigheden, een deel door mezelf en door middel van lessen van bekende quilt kunstenaars.

Alle quilts werden gequilt met de hand tot een top met van gevouwen batik stoffen. Ik ontdekte het machine quilten en kon niet stoppen om na te denken over het tekenen van bogen en wervelingen op de stof.
In 2010 kwam een droom uit. Ik bestelde mijn APQS longarm quilt machine. Ik begon mijn bedrijf “de Kleine Quilterij” als een gevorderde quilter.
Bovendien begon ik mijn eigen quilts tentoon te stellen in de nationale en internationale tentoonstellingen. Een aantal van deze quilts zijn zeer succesvol, zo ook mijn deelname aan OEQC 2013 in Veldhoven, Nederland.

Claudia SchejaNordstern 2013

Eszter Bornemisza

Ik maak wandkleden, installaties en objecten van materialen als de krant en stukjes rest stof. De keuze van het materiaal speelt een centrale rol in het werk.

Als inwoner van Boedapest draait het thema van mijn werk om ideeën die onze gebeurtenissen in het verleden en heden een plaats geven: de lagen van het bestaan. Afdrukken van leeftijden in de aarde en in onze gedachten, tekenen en sporen en hun betekenis voor ons, hun persoonlijke en maatschappelijke verhalen zijn in het middelpunt van mijn belangstelling.

De motieven komen uit mijn grote belangstelling voor de grafische weergave van oude en nieuwe kaarten. De gefragmenteerde, vervormde of gedesintegreerde stadsplannen worden gebruikt als tekens, sporen, het slib van het verleden, gecombineerd met moderne snelweg en metro layouts, patronen van het huidige stedelijke leven. Kaarten zijn zowel echte als subjectieve afdrukken van ons leven in een systeem, en net als doolhoven bieden ze een rijke grond voor verenigingen, verdiepen van ons begrip van ons leven en omstandigheden.

Contrasterende kaarten van Boedapest zijn een doolhof, circuit of buis regelingen en naast elkaar vormen deze een doolhof of raster zoals stedelijke texturen, geven ruimte voor bezinning op de veranderingen van de stad: de vraag is of veranderingen in de afgelopen decennia organisch zijn en of dat deze veranderingen de stad meer leefbaar hebben gemaakt.

Eszter Bornemisza Quilt Eszter Bornemisza

Jos Hermsen-Hoofd

Mijn naam is Josje Hoofd, geboren in Venlo op 7 maart 1937.
Getrouwd in Venlo op 27 augustus 1959. Ik heb vier kinderen (2 jongens – 2 meisjes)
In 1961 zijn we verhuisd naar Rheden in Gelderland.
Mijn grootste hobby was en is naaien. Mijn moeder was professionele naaister maar wilde niet dat ik dat beroep ook koos, dus bleef het voor mij een hobby.
Met vier kinderen bleek er voldoende te naaien om creatief te zijn. Ontwerpen doe ik het liefst.
Ik kwam in contact met quilten en het werd mijn grootste hobby inclusief het ontwerpen.
Mijn man heette Dries Hermsen en is in 2002 overleden.
In 2010 heb ik een nieuwe partner ontmoet: George van Megen; een Nederlander die in Duitsland woont. In 2012 hebben we samen het huis verbouwd en ben ik daar gaan wonen.
Ik vind het heerlijk om met mijn hobby bezig te zijn, maar heb in mijn nieuwe leven ook het reizen ontdekt.
Er spelen altijd ideeën door mijn hoofd die onderweg gevoed en genoteerd worden en thuis weer uitgewerkt.
Jos Hermsen

De Kantfabriek

Als u het museum in Horst binnen komt, wandelt u letterlijk de geschiedenis in. U waant zich in de textielindustrie van de vorige eeuw. Ratelende kantmachines in een monumentale fabriek die de sfeer van de jaren dertig ademt. Tegelijkertijd is daar de verrassend moderne museumpresentatie over textiel en de textielindustrie in Horst en omgeving. Alle ruimte is er ook voor prikkelende textielkunst tentoonstellingen en inspirerende activiteiten voor jong en oud zoals workshops, cursussen en lezingen. In de textielbibliotheek vind u met meer dan 10.000 uit te lenen titels.
In het Mecc toont het museum bijzondere stukken uit het textieldepot.
Kijk voor de expositieagenda en alle verdere info op www.museumdekantfabriek.nl
Klosmachinekantfabriekbreirol

Network-wide options by YD - Freelance Wordpress Developer