Gastcollecties

Tijdens OEQC 2014 kunt u de volgende gastcollecties bekijken:

Zwitserland Grietje van der Veen
Finland Stitch Group
Australië Dijanne Cevaal
Israël Encounters
Hongarije Hongaars Quiltersgilde
Zwitserland Zwitsers Quilters Gilde
Frankrijk Jean Pierre Avonts-Saint Lager
België Lisette Baartmans-De Graauw
Italië DAMSS
Israël Ruth Shadar
België Belgische Quilters Vereniging
Nederland Maaike Bakker en Françoise Maarse
Denemarken Deens Quiltersgilde
Rusland Elena Folomeva
Nederland Ine Kaldenbach
Verenigd Koninkrijk Het Quilters Gilde van de Britse Eilanden
Nederland LOKK
Nederland Wilhelmien van Aarle
Nigeria African Faces Contemporary Arts Studio

Grietje van der Veen

De natuur is een cruciale bron van inspiratie voor Grietje van der Veen. Boomschors in allerlei kleuren, kleine plantjes die op verder naakte rotsen leven, kleurrijke reflecties van de omgeving in water. Dingen die je meestal gewoon voorbij loopt zonder er aandacht aan te besteden, nemen een centrale plek in in het werk van Grietje. Tijd en de wil van de natuur om te overleven hebben een belangrijke impact op haar kunst.

grietjevdveengrietje van der veen

Stitch Group

Stitch Group uit Finland is een groep van actieve quilt artiesten die is opgericht in 2005. De groep focust zich op quilts als kunstvorm.

De leden van de Stitch Group zijn Kaarina Elo-Rauske, Riitta Grönroos, Leena Huhta-Kahma, Maarit Humalajärvi, Vuokko Isaksson, Maire Koivisto, Marita Lappalainen, Tuula Mäkinen, Liisa Teittinen en Tuija Vähävuori.

Hun doelen zijn het maken van kwalitatief hoogwaardige quilts op zowel artistiek als technisch gebied. Daarnaast hebben zij tot doel het ontwikkelen van de Finse quilt kunst en het promoten van quilts als kunstvorm in Finland. Om deze doelen te bereiken organiseert Stitch Group tentoonstellingen in Finland, maar ook daarbuiten.

Midsummer Wedding, Tuula MäkinenThe members of Stitch Group

Dijanne Cevaal

Mijn quilts zijn een product van een levenslange betrokkenheid bij textiel, de mobiliteit van de steek, de interactie van kleur gecreëerd door verven en bedrukken, en het creëren van verhalen.

Ik houd van eenvoudige technieken zoals vouwen en afbinden, zoals te zien in de indigo doeken van West-Afrika. Ik heb de neiging om te werken in vrij eenvoudige kleurcontrasten hoewel de stoffen die ik gebruik vaak complex zijn in de kleuren die ze bevatten. Borduur- en stikwerk, zowel machinaal als met de hand zijn belangrijke elementen voor het creëren van textuur. Ik raak voor mijn werk erg geïnspireerd door het Australische landschap

dijanne cevaalquilt by dijanne cevaal

Encounters

Onze groep “Encounters” is opgericht in 2009 en bestaat uit 16 Israëlische quilt artiesten.

De groep is ontstaan omdat er niet veel quilt workshops van hoog niveau zijn in Israël, terwijl iedere quilt artiest wel een verlangen heeft om zichzelf te ontwikkelen en de geheimen van het quilten te ontdekken. Hieruit is Encounters ontstaan. Tijdens onze ontmoetingen kunnen we van elkaar leren.

De meeste leden van onze groep nemen deel aan internationale tentoonstellingen en reizen tevens naar het buitenland om deel te nemen aan workshops voor gevorderden die worden gegeven door bekende quilt kunstenaars.

We zijn allemaal lid van de “Israel Quilters Association” en nemen deel aan lokale groepen in heel het land. We zijn niet gestopt met onze activiteiten in deze groepen maar beschouwen deze nieuwe groep als een verrijkende toevoeging.

Wij komen om de maand bijeen en richten ons dan op het uitwisselen van meningen, ideeën, wederzijdse verrijking, het oefenen van nieuwe technieken en we werken samen naar tentoonstellingen toe.

Wat onze groep onderscheidt is onze keuze om ook artiesten uit andere kunstrichtingen te ontmoeten, zodat we nieuwe technieken en benaderingen leren die we kunnen verwerken in onze kunst. Tot nu toe hebben we artiesten ontmoet die werken met papier, keramiek, glas, metaal, weven en origami.

In april 2010 presenteerden we onze eerste gezamenlijke tentoonstelling, genaamd “Local Visions: Landscapes of Israel”. De tentoonstelling vond plaats op twee locaties in Israël en in Columbus, Ohio in de Verenigde Staten.

In mei 2012 organiseerden we onze tweede tentoonstelling, genaamd “Textile and More”. Elke artiest koos – naast stoffen – ook niet-textiel materialen om te gebruiken, zoals papier, plastic netten, flessendoppen, draden en sponsen. Zij verwerkten deze materialen in hun quilt, om het belang van recyclen en het milieu te benadrukken. Ook deze tentoonstelling was zowel in Israël als in Columbus, Ohio te zien.

Nu presenteren we met trots onze nieuwe tentoonstelling met de naam “Song of Songs”. Elke artiest werd geïnspireerd door een gedicht en maakte haar quilt figuurlijk of abstract.

De leden van de groep zijn: Maya Chaimovich, Rachel Covo, Eti David, Rachel Elran, Niza Hoffman, Bella Kaplan, Hava Katzir, Ziva Keidar, Yemima Lavan, Shula Liss, Nava Lieberman, Shoshi Rimer, Orna Shahar, Gisha Wogier, Ita Ziv en Shulamit Ron.

encountersbella-kaplan

Hongaars Quilters Gilde

In 2014 viert het Hongaars Quilters Gilde haar 25e verjaardag. Sinds 1993 organiseren zij jaarlijks tentoonstellingen met wedstrijden, waarbij de locatie afwisselt tussen het Hongaarse platteland en Budapest.

Het gilde helpt haar leden hun kennis over quilten te verbeteren door het organiseren van cursussen en het publiceren van een eigen magazine vol quilt technieken en informatie over de Hongaarse en internationale quilt gemeenschap. Het Hongaars Quilters Gilde heeft bijna 800 leden, waarvan een aantal leden werken in quilt groepen. De leden van deze groepen ontmoeten elkaar regelmatig en wisselen dan kennis uit, leren nieuwe technieken en werken aan projecten voor goede doelen.

Eén van de doelen van het Hongaarse Quilters Gilde is haar leden inspireren om quilts van exceptionele kwaliteit te maken. Daarom is de titel “Guilds’ Master” in het leven geroepen, die elk jaar kan worden toegekend door een speciale jury.

Sinds de zomer van 2004 is het Hongaars Quilters Gilde lid van de European Quilt Association (EQA).

quilt-by-hungarian-quilters-guildszakacs-jozsefne

Swiss Quilters’ Guild

Verena Lenzlinger – Ik ben geboren en woonachtig in Zwitserland, waar ik cursussen heb gevolgd in verven en houtgravures op de school voor de kunsten in Zürich. Ik ben begonnen met patchwork in 1986 en ben sindsdien geboeid door deze vorm van expressie. Veel van mijn werken zijn tentoongesteld in Zwitserland, Engeland en sommigen zelfs in Nederland.

De cursus quilts beoordelen, die ik gevolgd heb van 2006 tot 2008 en die gegeven wordt door het Quilters Gilde van de Britse eilanden, heeft me nieuwe inzichten en impulsen gegeven. Ik heb hetgeen ik geleerd heb al vele malen kunnen toepassen. Ik ben al drie jaar lid van het bestuur van patCHquilt, het Zwitserse quilters gilde, en ben tevens de vertegenwoordigster voor Zwitserland bij de European Quilt Association.

In mei 2014 viert patCHquilt haar 25e verjaardag. De wedstrijd “Fadenspannung/Fil en tension” was het hoogtepunt van het Swiss Quilt Festival in Solothurn. Op uitnodiging van Ada Honders en namens het Zwitserse Quilters Gilde worden 44 quilts van deze tentoonstelling getoond in Veldhoven.

swiss quilters guilddiversity quilt by rita merten

Jean Pierre Avonts-Saint Lager

Afhankelijk van onze kijk op de wereld lijkt deze stabiel of onwerkelijk te zijn.
Ik span me in om haar verschillende facetten te ontdekken.
Net als bij een diamant reflecteert elk facet iets anders, wat een bron vormt voor een tragische droom of een prachtige nachtmerrie.
Ik gebruik een eindeloze rijkdom van stoffen zoals anderen werken met hout, steen of verf, om degenen die willen in staat te stellen hun innerlijke heiligdom te openen.

quilt by jean-pierre avonts saint lagercubes volants quiltjean-pierre avonts-saint lager

Lisette Baartmans-De Graauw

Deze gastcollectie is een collectie werken die onder leiding van Lisette Baartmans – De Graauw is gemaakt. Lisette is eigenaresse van Calico House te Antwerpen. De werkstukken die tentoongesteld worden zijn quilts die opgebouwd zijn uit verschillende boorden. De meeste quilts zijn een eigen ontwerp. De quilts zijn gemaakt door verschillende leden van de ateliers die bij Calico House te Antwerpen worden gehouden. De inspiratiebron was een quilt die door een van de leden een aantal jaren geleden was gemaakt.

Lisette heeft de patronen gemaakt en deze werden gebruikt als uitgangspunt. Sommige leden hadden nog een blok liggen dat als centrum werd gebruikt. Hier hebben de leden zelf mooie boorden omheen gecreëerd. Na een half jaar begonnen er al prachtige quilts te ontstaan. Nu, inmiddels twee jaar na de start, worden er twintig stukken tentoon gesteld die volledig met de hand zijn gemaakt, zowel het patchen als het quilten.

Lisette BaartmansQuilt1Quilt2

DAMSS

DAMSS is een acroniem voor Daniela Arnoldi en Marco Sarzi – Sartori. Als een koppel, werken we als team goed samen omdat onze kennis en vaardigheden elkaar uitstekend aanvullen. Het onderliggende thema van de werken is de intrinsieke waarde van hergebruik en de ontwikkeling van het medium in relatie tot sterk technisch textiel, maximale creativiteit en expressionele vrijheid.

De materialen die wij gebruiken hebben een leven gehad voordat ze in onze handen terecht komen. Ze zijn ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd voor gebruik in de mode. Een deel van de materialen is noodzakelijkerwijs weggegooid vanwege technische oorzaken (zelfkanten, monsters, afval, enz.).

De voortdurende vernieuwing en de ontwikkeling van technische kennis stelt DAMSS laboratorium in staat om te experimenteren met innovatieve en esthetische gevolgen voor de bouw van drie-dimensionale textielwerken, -installaties en fiberart. De huidige productie is gericht op de extreme manipulatie van de stoffen.

DAMSS 5263DAMSS PANEL

Ruth Shadar

Ik ben geboren in Shanghai als dochter van immigranten uit Wenen. Toen ik twee jaar oud was zijn we geëmigreerd naar Israël en woonden we tot 1967 in Jeruzalem. Tegenwoordig woon ik in Hod Ha’Sharon en ben ik moeder van drie kinderen en oma van zes kleinkinderen.

Toen ik met pensioen ging na mijn werk als manager van de financiële computer-applicatie afdeling van El-Al Airlines had ik eindelijk tijd om mijn hobby’s uit te oefenen: verven, glas in lood en quilten. Het afgelopen jaar zijn de meeste van mijn quilts gebaseerd op handmatig gedigitaliseerd machinaal borduren. Ik probeer moderne technologieën te vertalen in diverse stijlen, van traditioneel naar modern, naar stoffen en garen.

Ruth Shadarquilt by ruth shadar

Belgische Quilters Vereniging

De Belgische Quilters Vereniging (BQV) viert dit jaar haar 25ste verjaardag. Een paar Nederlandstalige quilters hebben de BQV gesticht maar heel vlug kwamen er leden uit het hele land. Nu zijn ze een nationale tweetalige vereniging. Ieder jaar organiseren ze een tentoonstelling, de “National Patchwork Happening” genaamd. Sinds een paar jaar gebeurt dit telkens in Edingen (Enghien), een stadje nabij Brussel. Om de twee jaar is er een wedstrijd voor de leden. Dit jaar is het onderwerp “patchwork en borduren”. De Belgische Quilters Vereniging is blij u een selectie van deze werken te presenteren tijdens OEQC 2014.

BQV LogoBQV1BQV2??????????????????????????????????

Maaike Bakker en Françoise Maarse

Alle quilts uit het quiltboek van Maaike Bakker uit Diever en Françoise Maarse uit Vught zijn samen te zien. Het boek heet A Paper-Pieced Garden. Er staan zeventien verschillende quilts in beschreven. De ontwerpen zijn gebaseerd op planten en dieren uit de tuin.

Dit thema heeft geleid tot kleurrijke en zeer gevarieerde quilts. De unieke blokken en ontwerpen zijn uitwisselbaar, zodat iedere quiltster eigen combinaties kan maken. De quilts zijn gemaakt met de technieken paper piecing en machinaal appliqueren. Duidelijk wordt beschreven hoe hier mee gewerkt kan worden. De twee technieken zijn mooi gecombineerd in unieke lay-outs. De samenwerking tussen Maaike Bakker en Françoise Maarse heeft geleid tot een bijzonder boek.

De quilts uit het boek hebben een vervolg gekregen, ook de nieuwste ontwerpen zijn gebaseerd op de planten en dieren uit de tuin. Van deze ontwerpen zijn losse patronen gemaakt. Uiteraard zijn beide auteurs aanwezig tijdens de tentoonstelling en zijn zowel het boek als de patronen te koop.

Maaike Bakker en Françoise Maarsequilt by Maaike Bakker 2012

Quiltersgilde van Denemarken

Het Deense quiltersgilde is opgericht in 1986. Inmiddels heeft het Deense gilde 6.000 leden. Met slechts 5,5 miljoen inwoners in Denemarken heeft het Deense gilde een relatief groot ledenaantal. Sinds 1986 groeit het aantal regionale patchworkgildes over heel Denemarken. Inmiddels zijn er meer dan 55 patchworkgroepen. Veel gildeleden zijn dan ook actief in verschillende patchworkgroepen die er zijn in Denemarken. Hierdoor dient het Deense gilde niet alleen als gilde voor quilters en patchworkers die niet zijn aangesloten bij een regionale groep, maar ook als een overkoepelend gilde van alle regionale patchwork gildes.

Het doel van het Deense gilde is het promoten en versterken van interesse in en kennis van patchwork, quilten appliqué. Het Deense gilde wil hiermee ook het contact tussen gildeleden bevorderen en stimuleren. Daarnaast dient het gilde als link tussen buitenlandse patchwork gildes en internationale patchwork activiteiten.

Wil je meer weten over het Deense quiltersgilde, twijfel dan niet om contact op te nemen met de internationale vertegenwoordigster van het Deense gilde, Winnie Egefjord via egefjord@gmail.com .

Danish Quilting GuildDanish Quilting Guild

Elena Folomeva

Ik ben begonnen met patchworken in 1995 toen ik de schoonheid en de verscheidenheid van patchworken leerde kennen door het volgen van een cursus. Sindsdien, heb ik mij ontwikkeld van een individuele amateur quiltster tot het hoofd van het opleidingscentrum (2010 – 2011). Momenteel, geef ik les aan Marina Kontsevaya’s Patchwork en Quilt school in Sint Petersburg. Daarnaast heb ik een boek geschreven en gepubliceerd over patchworken, en onderhoud ik een patchwork website en blog. Hier deel ik ideeën, technieken en tips met mijn lezers en informeer ik hen over tentoonstellingen en patchworkboeken. Ik publiceer hier ook stap-voor-stap masterclasses.

Ik blijf me steeds ontwikkelen door te kijken naar foto’s van quilts in tijdschriften en op het internet. Door het bezoeken van tentoonstellingen en festivals vind ik telkens weer dingen die ik nog niet eerder heb gezien of zie ik technieken die ik nog niet beheers. Ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen – materialen, technieken, patchwork blokken – en dit te combineren met dingen waarmee ik al bekend ben. Hierdoor krijg je interessante resultaten.

Ik houd van quilts met een innerlijk die in een beeld of plot een intrige laten zien. Bovendien houd ik van quilts waar je lange tijd over na kunt denken en waarbij je telkens weer interessante details en nuances ontdekt als je er naar kijkt. Mijn belangrijkste inspiratie is de wereld om me heen. Er is zoveel schoonheid om ons heen. Het is aan ons om het op te merken, het te verwerken in ons werk en het over te brengen aan de toeschouwers.

Ik ben lid van de Russische quiltersvereniging en heb deelgenomen aan Russische en internationale tentoonstellingen en festivals zoals: de Sint-Petersburg Art Week, de 7e en de 8e Patchwork Mozaïek van Rusland, Formule Rukodeliya – De Naalwerk Formule, de wedstrijd gehouden door het tijdschrift Magic Moments van 2008 tot 2012, de Carrefour Europese Patchwork bijeenkomst 2013 in Frankrijk, Het Lukomory festival in Gatsjina in 2011, en diverse regionale en stedelijke tentoonstellingen als lid van de Loskutnyye Zabavy onder leiding van Alexandra Nikulina.

Elena Folomeva (rechts)

Ine Kaldenbach

Mijn gewaardeerde vriendin en medewerkster Ine Kaldenbach.

In 1997 kom ik je voor het eerst tegen tijdens een patchworkcursus in de Pracht in Aalst. Hierna schrijf je je in voor een patchwork cursus aan de Schatzenburg bij de Blazing Stars. Er zouden er nog vele volgen. Kleurenleer, mysteries, blokken, machinaal quilten, Dear Jane, Opart, paas- en kerstcursussen, trellis garden en jasjes maken. Al je ijver gooi je in de strijd alsook je wiskundige achtergrond. Je maakt verrassende ontwerpen, snelheid en degelijkheid zijn je wapens samen met je enthousiasme. Niets is je te veel.

Onze vriendschap ontwikkelt zich naarmate we elkaar langer kennen en ik jou steeds meer ga waarderen. De mens Ine, altijd klaar staand voor een ander, een prachtvrouw. Je helpt me waar je kan: jouw huisadres werd het postadres van mijn spiksplinternieuwe Nederlandse bedrijf. Ine weet raad. Je helpt me, samen met Johan met mijn eerste boekhoudprogramma op te zetten en weet vele problemen op te lossen. Je stelt de catalogus van de Open Europese Quiltkampioenschappen samen. We hebben wat dagen en ook zaterdagen en zelfs nachten gewerkt aan alweer een nieuw evenement, waarbij we uiteindelijk de mooiste catalogus tevoorschijn toverden. Je illustreerde deze met mooie foto’s van de quilts en bent een kennisbank voor wie niets te veel is. Jaar in jaar uit.

Wat je verder nog doet is te veel om op te noemen maar wat noemenswaardig is: Je redigeerde samen met Joke sinds tien jaar de lapjeskrant. Je maakte quilts, veel quilts mag ik van je lenen. Jaar in jaar uit, onvermoeibaar, onversaagd. Als waardering voor alle inzet gaan we samen in 2008 naar Houston. Het mekka voor de patchwork wereld. We genoten samen. Twee jaar geleden gingen we met een groep naar Saint Marie aux Mines. Hier vindt één van de grootste quiltevenementen plaats in Europa. Goh, wat hebben we veel plezier.

Op 4 maart 2014 neem je na de inloop ’s morgens afscheid met de opmerking: ‘Ik word honderd jaar.’ ’s Anderendaags 5 maart word je ‘s avonds getroffen door een hersenbloeding. Ik en vele andere Blazing Starsleden zagen zoiets niet aankomen, hadden dit niet verwacht. Omdat je een donorcodicil hebt, laten de doktoren je niet gaan ofschoon je leven dan aan een héél dun draadje hangt. Op eerste Paasdag, 20 april 2014, ’s morgens bij het krieken van de dag is het jouw moment om afscheid van ons te nemen. Ine gaat.

Ine, dank je wel voor wie je voor ons was.

Ada Honders

Ine KaldenbachIne Kaldenbach - wedstrijdquilt OEQC 2013

Het Quilters Gilde van de Britse Eilanden

Contemporary Quilt is een groep specialisten van Het Quilters Gilde van de Britse Eilanden met meer dan 700 leden. We zijn een diverse groep quilters en textiel artiesten die geavanceerd quilten. Wij werken graag met textiel om innovatieve en dynamische kunstwerken te maken. Veel van onze leden hebben werk nationaal en internationaal tentoongesteld. Daarnaast moedigen we ‘nieuwere’ quilters aan om hun werk uit te breiden en te ontwikkelen.

Elk jaar wordt een wedstrijd georganiseerd die open is voor alle leden. Voor 2014 was het thema ‘Dislocation’. De geselecteerde quilts worden getoond tijdens OEQC 2014 en laten een breed scala aan stijlen, technieken en onderwerpen zien. Voor meer informatie kunt u onze website bezoeken.

Judy FairlessKathryn Chambers

LOKK

LOKK staat voor Landelijke Organisatie Kant Kunst. Leden van de LOKK hebben na een oproep vlinders geklost, welke in vlinderbakken zijn geplaatst. Deze bakken zijn afgedekt met een transparante afdekplaat ter bescherming. De leden hebben naar eigen inzicht kanten vlinders gemaakt waarbij verschillende technieken zijn gebruikt. Er zijn leden die bestaande patronen hebben gebruikt, maar ook is er een aantal originele vlinders te zien. Kleur en vorm bepalen mede de schoonheid van de vlinders.

Wilhelmien van Aarle

Mijn naam is Wilhelmien van Aarle van der Schoot uit Sint-Oedenrode.

Mijn borduurhobby is begonnen op ongeveer elfjarige leeftijd. Mijn vriendin had met Sint-Nicolaas een doos gekregen met borduurkaarten waar zij niets mee deed. Ik vroeg haar of ik er een mocht borduren en zo is het begonnen. Ik vond het geweldig en was er verrukt over, ook heb ik heel veel getekend, vele schetsboeken vol.

Toen ik getrouwd was ben ik pas echt gaan borduren. Ik kocht kruissteek-pakketjes en als ik dan trots het borduurwerk aan mijn man liet zien, haalde hij zijn schouders op en zei; “Och, dat kan iedereen, dat zou ik nog wel kunnen, gewoon het patroontje nalopen, geen kunst”. Wel verdorie, dacht ik, dan ga ik iets anders uitzoeken waar hij niet aan begint.

Ik heb toen een patroon op stof gezet en ben aan het experimenteren gegaan met een steek om met de tekening mee te gaan. Een eigen ontwikkelde steek, en het ging steeds beter. Zo ontstond het schilderen met naald en draad en daarmee mijn borduurcarrière.

Ik heb ontzettend veel voldoening van ieder borduurstukje dat ik zie groeien. Ook vind ik iedere dag rust hierin en het maakt mij gelukkig.
En het is deze rust en het geluk die ik aan anderen wil doorgeven door cursus te geven in deze techniek.

Ik wens u veel kijkplezier op deze expositie.

Wilhelmien van Aarle van der Schoot.

Wilhelmien van AarleKerstkaart

African Faces Contemporary Arts Studio

African Faces Contemporary Arts Studio is opgericht in 2001 in Osogbo. Dit is het culturele en artistieke hart in Osun State in het zuidwesten van Nigeria. Deze gallerie houdt zich bezig met de productie van kunst en handwerken zoals quilts, batik, wandkleden, indigo en appliqué. African Faces Contemporary Arts Studio heeft geëxposeerd in Zuid-Afrika, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Oyerinde LukumanAfrican Faces Contemporary Arts Studio

Network-wide options by YD - Freelance Wordpress Developer