Workshops

Op deze pagina vindt u een overzicht van de workshops tijdens Open Europese Quilt Kampioenschappen 2013.
Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar info@yourganize.nl.


Speciale aanbieding


Art Quilts in Nederland
Lezing door Henk Lijding MA op de OEQC, elke dag van 15.00 tot 16.00 uur met gelegenheid tot vragen stellen.
De lezing is in het Nederlands op donderdag 17-10 en zaterdag 19-10. Op vrijdag 18-10 en zondag 20-10 is de lezing in het Engels en Nederlands.

Maak kennis met de rijkdom en verscheidenheid van art quilts. Wanneer is een quilt een art quilt? En wat is hun kunsthistorische betekenis? Kunsthistoricus Henk Lijding gaat in op de meest gestelde vragen over art quilts. Naast de 2D vorm komen ook de transparanten, de objecten en de installaties aan de orde. Zelfs de art quilt video’s. De met vele afbeeldingen gegeven lezing geeft ook een toelichting op het onlangs verschenen boek ‘Art Quilts in Nederland’ waarin Henk Lijding de art quilts kunsthistorisch belicht en de Nederlandse art quilters voorstelt. In die kunsthistorische benadering is het boek een unieke uitgave. Een deel van de art quilts zijn ook op de OEQC te zien in de gastcollectie ‘Art Quilts in Nederland’, in de Genderzaal, zodat u zich zelf kunt overtuigen van hun schoonheid en hun zeggingskracht.

Henk Lijding (1940) is kunsthistoricus (Leiden Universiteit) en art quilt kenner. Sinds 2009 schrijft hij artikelen over art quilts in Quiltnieuws, het kwartaalblad van het Quiltersgilde. Hij heeft de catalogus van de tentoonstelling Uit de Naad (2009, Alkmaar) samengesteld en geschreven. Hij was een van de juryleden van de tentoonstelling European Art Quilts VII in 2012 en heeft de opening van deze tentoonstelling in het Deutsches Textilmuseum Krefeld met een lezing begeleid. Hij was curator van de grote tentoonstelling ‘Art Quilts in Nederland’ in mei van dit jaar en initiatiefnemer van het symposium “Kunst en Quilts’ dat onder grote belangstelling ter gelegenheid van deze tentoonstelling werd gehouden in Gouda.

— Koop uw ticket online in de voorverkoop voor slechts 5 euro! —


Reguliere workshops


Klik op de miniatuurafbeelding voor meer informatie!

Carmela Zak
Workshop on Innovative Techniques
Pat Archibald
Celtic Connections
Wil Fritsma
Zijde wol landschapje
Pat Archibald
Travellers Tales Told in Little Landscapes

Tijdschema workshops

Celtic Connections – Pat Archibald Download lijst met materialen

Experimenteer met folie op stof door het aanbrengen van een verscheidenheid van gouden, zilveren of koperen Keltische motieven met eigentijdse draai op een achtergrond van een A3-formaat werkstuk. Pat zal uitleg geven over de verschillende methoden evenals technieken demonstreren voor het succesvol werken met opstrijkbaar biaisband. Zij zal ook verhalen vertellen over enkele van haar Keltische stukken en de oorsprong van sommige Keltische ontwerpen. Dit project kan worden uitgevoerd met de hand of machine, al zult u meer resultaat boeken met de machine. Materiaal kan geleverd worden voor deze workshop met een keuze aan dessins en alles wat je nodig hebt (behalve machine draden) voor een succesvol resultaat. Workshop gebaseerd op ‘Celtic Moon’

Techniek: naaimachine
Geschikt voor alle niveaus
Werk: Een kleine hoeveelheid thuis af te maken bijv. de bies.  Nieuwe ideeën en theorie om mee te werken in de toekomst
Workshop wordt gegeven in het Engels
Maximum aantal studenten: 15
Extra materialen: ja, € 18

Workshop Celtic Connections - Pat Archibald Workshop Celtic Connections - Pat Archibald

Biografie Tijdschema workshops Inschrijven Terug naar boven

Workshop on Innovative Techniques – Carmela Zak Download lijst met materialen

In deze workshop leren we nieuwe technieken zoals het bewerken van stoffen met hitte, het beschilderen van materialen en het gebruik van strijk- en soldeerbout.
Ter bescherming van het milieu, gebruiken we in deze workshop vooral veel gerecycled materiaal zoals cellofaan, organza, fluweel en plastic zakken tassen voor een mooi en kleurrijk kunstwerk. We zullen ook gebruik maken van borduurtechnieken om ons werk te verfraaien.

Techniek: naaimachine (voor borduurwerk)
Geschikt voor gevorderden
Werk: Thuis af te maken, nieuwe ideeën en theorie voor de toekomst
Workshop wordt gegeven in het Engels
Maximum aantal studenten: 15
Extra Materiaal: nog onbekend
Duur: 2 dagen

Workshop on Innovative Techniques - Carmela Zak Workshop on Innovative Techniques - Carmela Zak Workshop on Innovative Techniques - Carmela Zak Workshop on Innovative Techniques - Carmela Zak

Biografie Tijdschema workshops Inschrijven Terug naar boven

Zijde/wol landschap – Wil Fritsma Download lijst met materialen

De zijderups leeft ongeveer 35 dagen, afhankelijk van zijn soort en heeft dan 7000 keer zijn eigen gewicht erbij gegeten.
De producten die afkomstig zijn van de zijderups geven voldoende inspiratie om iets moois te creëren. Als uitgangspunt kiezen we voor een landschap en op uw weg door het landschap laat u zich leiden door de prachtige zijde materialen, die qua kleur en verscheidenheid goed met elkaar combineren. U gaat handmatig en/of machinaal punchen, borduren, een klein onderdeel natvilten en eventueel  machinaal stikken.
U werkt op een klein formaat zodat het werk in één dag een goed resultaat zal geven.
En …..” kleur de lucht altijd weer blauw”!

Techniek: hand en/of naaimachine
Geschikt voor: alle niveau’s
Werkstuk thuis af te maken
Workshop wordt in het Nederlands (en Engels) gegeven
Maximum aantal studenten: 15
Extra materiaal: n.v.t.

Zijde/wol landschap - Wil Fritsma Zijde/wol landschap - Wil Fritsma Zijde/wol landschap - Wil Fritsma

Biografie Tijdschema workshops Inschrijven Terug naar boven

Tales Told in Little Landscapes – Pat Archibald Download lijst met materialen

Roep de sfeer op en leg herinneringen aan bijzondere plekken vast in deze workshop. Kleur is een van de belangrijkste onderwerpen van deze workshop: hoe gebruik je kleur om een ??stemming en sfeer te creëren? Maak een achtergrond laag van kleur en voeg vervolgens een kleine, gedetailleerde scène toe. Quilt patronen zullen worden besproken om betekenis toe te voegen aan het stuk en studenten kunnen eventueel het werkstuk verfraaien met borduursels en kralen. We zullen ook ingaan op verguld-technieken. Deze werkstukken zijn A4 formaat. Een keuze uit kits zal worden aangeboden voor deze workshop met alles wat u nodig heeft om het project te voltooien. Workshop op basis van ‘Storm Shoreline’ © Pat Archibald

Techniek: naaimachine
Geschikt voor alle niveaus
Werk: Een kleine hoeveelheid thuis af te maken bijv. de bies.  Nieuwe ideeën en theorie om mee te werken in de toekomst
Workshop wordt gegeven in het Engels
Maximum aantal studenten: 15
Extra materialen: ja, € 18

Tales Told in Little Landscapes - Pat Archibald Tales Told in Little Landscapes - Pat Archibald

Biografie Tijdschema workshops Inschrijven Terug naar boven

Tijdschema

Datum Code Docent Workshop Duur Prijs
Za 19-10 PA19 Pat Archibald Celtic Connections 1 day € 95,-
Za 19-10 &
Zo 20-10
CZ19 Carmela Zak Workshop on Innovative Techniques 2 dagen € 190,-
Za 19-10 WF19 Wil Fritsma Zijde wol landschapje 1 dag € 95,-
Zo 20-10 PA20 Pat Archibald Travellers Tales Told in Little Landscapes 1 dag € 95,-
Zo 20-10 CZ19 Carmela Zak Workshop on Innovative Techniques 2 dagen € 190,-

Algemene informatie:

  1. Workshops 1 dag:  € 95,-,  workshops 2 dagen: € 190,-
  2. Koffie, thee, water en een speciaal workshop-lunchbuffet in een aparte ruimte is inbegrepen bij alle workshops.
  3. De lestijden zijn 10.00-12.30 uur en/of 14.00-16.30 uur
  4. Uw inschrijving wordt verwerkt op volgorde van binnenkomst en is pas definitief na ontvangst van betaling.
  5. Na 15 september 2013 wordt er geen restitutie van cursusgeld meer verleend als de cursist alsnog verhinderd is voor de aangemelde en betaalde cursus.

Terug naar boven

Docenten quiltbiografieën

Quiltbiografie Wil Fritsma

Vijf elementen, textiel, kleur, lijn, vorm en techniek brengen mij tot het ontwerpen en creëren van mijn quilts. Ze zijn opgebouwd in lagen van zelf geverfde, gestempelde of op andere wijze bewerkte stoffen. Gelaagdheid in het materiaal, in het ontwerp, boeit mij omdat iedere volgende laag een nieuwe ontdekking is. Ik hou van het experiment, het op ontdekkingstocht gaan in materialen, in kleuren, in technieken. Mijn inspiratie komt uit de eigen omgeving, de stad, de kunst, en vooral de natuur. Een idee, een techniek leidt altijd tot een serie ontwerpen. De liefde voor textiel en techniek wil ik meegeven aan mijn cursisten. Mijn doel is hen zo te inspireren dat zij hun eigen weg durven in te slaan.”

Website: www.wilfritsma.nl

Wil Fritsma

Wil Fritsma

Tijdschema workshops Terug naar boven

Quiltbiografie Pat Archibald

Ik woon en werk in Edinburgh, Schotland. Ik ben oorspronkelijk opgeleid als ergotherapeut, maar opende toen een specialist Patchwork en Quilten winkel, waar ik tien jaar werkte. De afgelopen negen jaar heb ik freelance gewerkt  en geef les en exposeer wereldwijd. Mijn eigen werk is geïnspireerd door mijn reizen en avonturen op ongewone plaatsen. U kunt mijn werk bekijken in de diverse galeries op mijn website.

Website: www.patarchibald.com

Pat Archibald

Pat Archibald

Tijdschema workshops Terug naar boven

Quiltbiografie Carmela Zak

Carmela Zak werd geboren in Tel Aviv en woont sinds haar huwelijk met Eitan Zak in Moshav Zofit. Ze heeft 3 kinderen en 5 kleinkinderen.

Carmela heeft eerder gewerkt voor diverse organisaties en doceert momenteel creatief kunstwerk in haar atelier aan de moshav. In de afgelopen 7 jaar was zij de voorzitter van de vingerhoed vereniging in Israël.

Het landschap en het leven van de moshav, de wisseling van de seizoenen en de speciale band met de stad Jeruzalem hebben allemaal bijgedragen aan Carmela’s inspiratie. Carmela schildert de draden en materiaal dat zij gebruikt in haar werk en schept zo speciale effecten.

Carmela heeft haar kunstwerken tentoongesteld over de hele wereld en heeft verschillende prijzen en veel complimenten gekregen.

Carmela Zak

Carmela Zak

Tijdschema workshops Terug naar boven