Gastcollecties

Bekijk de overzichtsfilmpjes van alle gastcollecties op onze video pagina!

Israël Maya Chaimovich
Nederland
.
Het Nederlands Quiltersgilde met een grote bijdrage vanwege hun 30 jarig jubileum.
Italië Rita Frizzera
Nederland Kea Gutker – de Geus uit Velserbroek
Nederland Jeannet Hazelbag
Israël Bella Kaplan
Nederland Ans Kastein † uit Didam
Noorwegen
.
.
Het gilde uit Noorwegen met een bijdrage begeleid door Laila Karlsmoen, president van de Noorse quiltvereniging.
Nederland Hilde van Schaardenburg
Nederland Joop Smits-Jansen uit Bilthoven
Voyage Een groep van 14 textiel kunstenaars, afkomstig uit de hele wereld welke variëren in zowel hun ervaringen als in de aard van de expressie van hun kunst.

Al deze mensen zijn persoonlijk tijdens de openingsuren aanwezig. Kom ze gerust persoonlijk een hand geven en horen hoe ze tot hun creaties zijn gekomen.

Maya Chaimovich

In 1995 maakte ik kennis met quilten en ik was meteen verslaafd. In het begin werkte ik volgens het traditionele quilten, maar werd al snel aangetrokken door de kunst van quilts in hedendaagse abstracte stijl. Tijdens de 4 jaar (1997-2001) dat ik studeerde aan de Shenkar College of Art Design, kreeg ik heel wat aanmoediging van mijn leraar en kunstenaar Orna Roglit.

Door middel van de kunst quilt, leerde ik om mijn gevoelens te uiten en over mijn ervaringen te vertellen. Het merendeel van de materialen die ik gebruik zijn van gerecyclede kleding in een heel assortiment aan kleuren.

Mijn werken zijn tentoongesteld in vele groepstentoonstellingen in Israël en in het bijzonder in het buitenland, waaronder zwervende tentoonstellingen van de IQA (International Quilt Association), tentoonstellingen van HUSKVARNA Company, SAQA en vele anderen. Mijn werken verschijnen in catalogussen en in boeken van verschillende tentoonstellingen over de hele wereld, in kranten en tijdschriften in Israël en in het buitenland.

Ik won certificaten van erkenning in Israël, Zwitserland, Engeland en Japan. In 2012 won ik een Bronze Award in Quilt Nihon Japan, een trofee voor creativiteit in Nederland en “Best of Country at the 2012” bij Mancuso, USA.

Begin 2012 is mijn boek “Simply Creative Quilts” gepubliceerd.

Gastcollectie Maya Chaimovich Maya Chaimovich 2

Het Nederlands Quiltersgilde

Het Quiltersgilde is de Nederlandse Vereniging van Patchwork- en Quiltenthousiasten. Zij is opgericht in 1983 en heeft bijna 13.000 leden.

Het doel van de vereniging is het promoten van patchwork en quilten. Dit doet zij door het uitgeven van het verenigingsblad Quiltnieuws en het organiseren van de cursus quilten speciaal, regiodagen, midweek en quiltweekend.

Het Quiltersgilde is in het bezit van een verzameling quilts. Deze verzameling bestaat inmiddels uit twee antieke quilts, een herdenkingsrok en 43 andere quilts. Deze zijn verkregen door koop en/of schenkingen. Deze schenkingen komen van zusterorganisaties, particulieren en het zijn quilts die gemaakt zijn tijdens regiodagen, midweken en door de redactie van Quiltnieuws. De bedoeling is niet om de verzameling zo groot mogelijk te maken, wel om een goed tijdsbeeld te krijgen van wat er op quiltgebied gaande is en is geweest.

Gastcollectie The Dutch Quiltersguild

Rita Frizzera

Rita Frizzera werd geboren in Trento, maar woont nu in Genua (Italië). Sinds haar jeugd is ze geïnteresseerd in het experimenteren met verschillende decoratieve technieken.

Het is pas in 2003, gefascineerd door patchwork en quilten, dat ze besluit om een aantal fundamentele lessen te nemen. Snel, hoewel ze haar inspiratie put uit de traditionele technieken, verlaat ze haar kader, het toevoegen van een aantal persoonlijke details maken haar werk origineel en uniek. Ze houdt vooral van de kant applique technieken. Ze leerde hoe ze met vrije handen kan machine quilten en door het voortdurend beoefenen van deze technieken, verwierf ze flinke snelheid en nauwkeurigheid in de manier waarop zij werkt.

Naast appliqueren houdt ze ervan om blauwe en rode werken te maken, waardoor ze borduurwerk in haar quilts kan stoppen. Ook houdt ze ervan om een aantal oude stoffen die ze geërfd heeft van haar familie te gebruiken, vanwege al de geschiedenis die verborgen zit achter elk stukje katoen, satijn of ander textiel. Ze gebruikt al deze kleine stukjes van verschillende textiel in Crazy quilts en verfraait deze met verschillende borduursteken.

Gastcollectie Rita Frizzera Gastcollectie Rita Frizzera

Kea Gutker – de Geus

Kea Gutker – de Geus is geboren in Pieterburen in Groningen. In haar werkzaam leven was Kea onderwijzeres.
Zij haalde haar akte K en ging later in de leer bij Irma’s Sampler in Haarlem. Hier volgde zij lessen bij Heleen Aten.
In een later stadium organiseerde Kea midweken voor quilters in Schoorl. Zij is erg actief voor haar kleinkinderen en maakt voor allen quilts.
Kea wint in 2012 tijdens de Open Europese Quilt Kampioenschappen de eerste prijs in de categorie Traditioneel met de quilt “Noflik”.

Gastcollectie Kea Gutker – de Geus Gastcollectie Kea Gutker – de Geus

Jeannet Hazelbag

Textiel in de brede zin van het woord heeft altijd als een rode draad door mijn leven gelopen. Dat was eerst op het gebied van weven, spinnen en poppen maken. Vanaf het jaar 2000 heb ik me op het quilten gestort. Ik heb de tweejarige opleiding creatieve handvaardigheid doorlopen en ben daarna voor het quilten gevallen.

Ik ben een zogeheten “Cosy Quiltster” en ontleen mijn kleurgebruik aan het platteland waar ik woon en werk. Kleuren die in de natuur voorkomen laat ik terug komen in mijn quilts. Kleur is dan ook heel belangrijk voor mij. Ik kan er mateloos van genieten om te struinen tussen al mijn lapjes en allerlei combi’s te maken in een quilt, en het liefst in de stoffige afgezwakte oude kleuren. Daarbij hanteer ik het Japanse principe van “Wabi Sabi” oftewel, niet perfect en toch goed. Ik werk meestal met bestaande patronen die ik aanpas aan mijn eigen kleurgebruik.

Het gaat mij om de eerste impressie die je krijgt bij het zien van mijn quilts, en daarbij wil ik warmte en gezelligheid uitstralen. Ik ben dol op het maken van tops, het doorquilten is echter niet zo mijn hobby. Vandaar dat ik mijn quilts grotendeels machinaal laat doorquilten.

Ik heb een weblog waarop ik schrijf over de belevenissen van een plattelandsquiltster met al zijn ups en downs.

Website: http://quiltingjeannet.blogspot.com

Gastcollectie Jeannet Hazelbag Gastcollectie Jeannet Hazelbag

Bella Kaplan

Ik woon in Kibbutz Kfar-Giladi, boven Galilea in het noorden van Israël op de Libanese grens.

Ik heb een B.A. in de beeldende kunst, Haifa University, Keramiek in Tel-Hi College en textile in “Shenkar” college en vele cursussen met de nadruk op kleur en printen in de VS en Europa.

Mijn werk is mix-media, ik verf al mijn stof, print, zeefdruk, foto-overdracht en meer.

Mijn werk is altijd gekenmerkt geweest door het sterke kleurgebruik. Voor mij is quilten een kunst. Ik ben een kunstenaar die abstract schildert, maar in plaats van een penseel gebruik ik stoffen. Ik verf ze, snij ze en zet ze allemaal weer in elkaar. Ik moet vrij zijn met de stof, om de lagen te creëren die ik me inbeeld.

De impuls voor mijn werk is de wereld om mij heen, haar vormen, patronen, kleuren en texturen. Ik werk naar een doel in elke quilt die ik maak, met een bepaald concept in gedachten dat soms specifiek en soms breed is. Ik gebruik veel verschillende constructietechnieken, afhankelijk van het idee van de quilt, dus mijn quilts zijn vaak erg verschillend van elkaar

De werken zijn gevarieerd en worden gekenmerkt door vele lagen stof die interessante en kleurrijke texturen creëren welke het oog stimuleren.

Website: www.bellakaplan.com

Gastcollectie Bella Kaplan Gastcollectie Bella Kaplan

Ans Kastein †

Biografie

Ans Kastein is altijd gefascineerd geweest door textiel. Ze hield van mooie lapjes verzamelen en daaruit poppenkleertjes maken. Later maakte ze kleding voor haarzelf en haar dochter. Als hobby had ze, naast haar beroep als schoonheidsspecialiste, een opleiding voor mode- en stofdessin ontwerpen gedaan, waarin ze zich vooral toegelegd heeft op het beschilderen van stoffen.

Het patchwork en Quilten heeft Ans ontdekt in 1993. Na de basiscursus heeft Ans nog vele cursussen en workshops gevolgd bij bekende quiltdocentes in binnen- en buitenland. Vooral de moderne technieken, het experimenteren met nieuwe materialen en het verven en beschilderen van stoffen spraken haar aan.

Verder heeft ze regelmatig met een quilt aan een tentoonstelling meegedaan, in binnen- en buitenland en hiermee ook verschillende prijzen gewonnen.

Sinds 1996 gaf ze patchwork en quiltworkshops en organiseerde ze quiltvakanties en tentoonstellingen.

Zo heeft Ans 6 jaar lang de jaarlijkse Algemene Tentoonstelling voor het Quiltersgilde mede georganiseerd. Sinds 2001 gaf ze ook workshops in stof verven en Surface-design technieken.

Het gaf haar veel voldoening als ze quiltsters kon motiveren en stimuleren om hun eigen creativiteit te ontwikkelen en hun grenzen te verleggen.

Artist Statement

De laatste tijd maakte Ans al haar quilts uitsluitend van haar zelfgeverfde stoffen. Haar ontwerpen begonnen met het verven van de stoffen, waarbij ze gebruik maakte van verschillende technieken zoals zeefdruk, monoprinting, discharge en stempels om gelaagdheid en diepte te creëren.

Het integreren van andere materialen o.a. tyvek, papier, polyestervlies gaf ook weer een extra dimensie aan haar quilts. Ze werkte intuïtief, vanuit haar gevoel, hierbij liet ze zich vooral leiden door de kleuren en structuren uit de natuur.

Ook was ze steeds op zoek naar sporen, die de tijd had achtergelaten. Deze sporen vormden voor haar een onuitputtelijke bron van inspiratie. Dit konden sporen zijn uit de klassieke oudheid, zoals hiërogliefen en rotstekeningen, maar ook een vervallen muur die begroeid is met mos of beklad met graffiti, een deur waarvan de is verf afgebladderd. Allemaal doorleefde materialen, die hun eigen verhaal vertellen. Deze verhalen probeerde ze te vangen in haar quilts.

Een samenspel van lijnen, kleur en textuur bleef haar boeien.

Website: www.anskastein.nl

Gastcollectie Ans Kastein Gastcollectie Ans Kastein

Het gilde uit Noorwegen

NQF (Norsk Quilteforbund) is een gilde voor quilters. Het gilde bestaat uit ongeveer 3000 vrouwen. Het grootste deel van de leden zijn Noorse. Overige leden zijn afkomstig uit verschillende landen, vooral uit Europa. We hebben een grote ledenmeeting waar een hele boel plaatsvindt: leden ontmoeten elkaar, competities, tentoonstelling van leden en winkels. De naam van de competitie in 2013 is “Extreme Weather”. Een van onze belangrijkste doelstellingen is om meer jonge leden aan te trekken en deze nieuwe leden te leren quilten. Daarnaast heeft NQF schoolkinderen geleerd om een naaimachine te bedienen, ook was de organisatie betrokken bij het maken van een boek.

Gastcollectie The guild from Norway Gastcollectie The guild from Norway

Laila Karlsmoen
Mijn naam is Laila Karlsmoen. Ik ben een van de NQF dames. Dit jaar bestaat NQF 25 jaar. Met de quilts die ik meebreng hoop ik te laten zien wat onze leden doen. Misschien een licht afwijkende invalshoek, maar ik hoop dat het geweldig zal zijn. Voor het maken van quilts zijn veel verschillende manieren, zoals u weet. Dus zal ik zowel kunst als traditionele quilts meenemen.

Gastcollectie The guild from Norway

Hilde van Schaardenburg

In 2002 heb ik de wondere wereld van patchwork & quilten ontdekt, wat voor mij een totaal nieuw gebied van creatieve mogelijkheden heeft geopend. Al gauw begon ik kunstwerken van textiel te creëren, ieder met een eigen verhaal. Mijn werk is geïnspireerd door al het bestaande: het universum, de aarde, de natuur, mensen en dieren, in al hun schoonheid, diversiteit en rijkdom aan kleuren. De thema’s die ik kies zijn een uitdrukking van levensvreugde.

Website: www.hildevanschaardenburg.nl

Gastcollectie Hilde van Schaardenburg Gastcollectie Hilde van Schaardenburg

Joop Smits-Jansen

Joop Smits-Jansen begon met de quiltkunst in 1979, op de leeftijd van 57 jaar. Haar vriendin Hanne Vibeke de Koning interesseerde zich al voor het quilten en volgde in Parijs een cursus van de bekende Amerikaanse Sophie Campbell. Haar enthousiasme hierover deelde ze met Joop. Toen Sophie Campbell op uitnodiging van Hanne Vibeke in Bilthoven een cursus kwam geven, was het niet moeilijk meer om Joop over te halen. Een volgende cursus van Campell ging over applicatie, wat Joop minder interessant vond. Ze ging daarom verder met patchwork bij Hanne Vibeke, die inmiddels zelf les gaf. Het keerpunt kwam in 1980 in het Metropolitan Museum of Modern Art, waar een Baltimore albumquilt* hing, omstreeks 1846, van Mary Williams. Ze was meteen verkocht en nam een grote poster van de quilt mee als voorbeeld bij haar eigen eerste ontwerpstappen in het specialisme applicatie.

Gedurende de lange ontstaanstijd van haar eigen Baltimorequilt en ook daarna, bleef Joop lezingen en cursussen geven in het land. Cursussen gaf ze jarenlang samen met Hanne Vibeke de Koning, later even zovele jaren met Karin Pieterse op verschillende lokaties. Samen met Coleta Grimmelt (eigenares winkel in patchworkstoffen te Utrecht) vormden de dames een kwartet dat ook nog vele succesvolle tentoonstellingen wist te organiseren, waarvan Leusden in 1995 de laatste was. Hier hing voor het eerst Joops voltooide Baltimorequilt. Vanaf 1994 werd haar huis in Bilthoven de vaste plek voor het geven van cursussen. Een paar jaar later kwam Inge Wijninga haar hier, tot op heden, versterken.

Joop is nu 90 jaar en zo actief als haar gezondheid het toelaat. Haar huis staat altijd open voor oude en nieuwe cursisten. Anderen moeten nu soms haar ogen en handen zijn, maar haar quiltkennis blijft onovertroffen en daar doen nieuwe generaties quilters hun voordeel mee.

*Dit zijn zeer speciale quilts ontstaan in 1845 en reeds in 1856 gestopt. Mary Simon heeft de quilt ontworpen en zij gebruikte veelal felle kleuren: mandjes in rood en veel bloemen en vogels. Ook muziekinstrumenten komen er veel in voor. Om wat geld te verdienen verkocht ze pakketjes die gretig aftrek vonden. Baltimore quilts zijn verhalenquilts. Daarom heb ik in mijn quilt mijn man en mijn kinderen uitgebeeld, hun beroep of hun hobby. Natuurlijk valt er over de Baltimore veel meer te vertellen, maar daarvoor ontbreekt hier de ruimte.

Gastcollectie Joop Smits-Jansen Gastcollectie Joop Smits-Jansen

Voyage
Voyage
Wij zijn een groep kunstenaars afkomstig uit de hele wereld, die hun kunst door middel van individuele benadering van textiel uitdrukken. Als een collectief van kunstenaars zijn we ieder totaal anders in onze uitvoering. Dit komt tot uiting onze werken en onze interpretaties zijn heel gevarieerd. Ons werk omvat in grote lijnen het begrip quilt in zijn meest brede vorm. De tentoonstelling geeft ons werk in 2012 als groep weer. Werk van een bepaalde grootte werd gedurende 2013 elke twee maanden geproduceerd. Het thema was “Where am I – where am I going ? “
De bedoeling van het thema was om ons werk in een licht kader individueel en vrij verder te ontwikkelen, ongeacht het uitgangspunt en zonder dwang. Men dacht dat het thema ons in het eerste jaar zou helpen om iets over ons zelf te vertellen en over onze creatieve reizen.

Voyage deelnemers 2012:
Dijanne Ceeval, Australia
Alison Farmer, Italy
Trish Graham, Ghana
Kelly Hendrickson, USA
Laura Liebenberg, Belgium
Jean Marshall, England
Alison Maunder, France
Francis Murphy, USA
Wil Opio Oguta, Netherlands
Magie Relph, England
Shoshi Rimer, Israel
Gretchen Saunders, Kenya
Gillian Travis, England

Website: HTTP://voyagearttextiles.blogspot.com E-mail: voyagearttextile@gmail.com